PC problemen    

Start pagina   

Heb je een PC probleem? Stuur ons een mailtje en we proberen je vraag via deze pagina te beantwoorden!
Mail naar
webmaster@akses.nl . (even klikken op het e-mail adres en je mailprogramma wordt gestart)

nieuw !!!  verenigingsadministratie (boekhouden voor verenigingen)


Onderwerpen
Windows sluit niet af.
Windows opnieuw installeren.
Beeldscherm wordt zwart tijdens opstarten.
Defragmenteren van de vaste schijf.
Anti virus programma.
Wat is Spy ware en wat eraan te doen?
Meer geheugen PC sneller?
HP 610 pakt papier niet goed
Ik wil graag een netwerk opzetten wat zijn de mogelijkheden?
Hoe maak ik een utp netwerkkabel, zowel normaal als crosslink?
Bij het branden van een CD krijg ik vaak een UNDERRUN, hoe kan dit voorkomen worden?
Moet ik mijn PC op een geaard stopcontact aansluiten?
Ik heb Windows XP, na afsluiten stopt Windows, de pc blijft aan en de aan-uitknop werkt niet!
Ik heb problemen bij het starten van enkele spellen. De PC start niet altijd door.
Mijn PC onder Windows98 sluit niet af, beeld wordt wel zwart.
Na het opnieuw installeren van Windows98 geeft de monitor een grof (slecht) beeld bij bepaalde programma's.

Mijn PC wil onder Windows niet goed afsluiten. Nadat ik via start AFSLUITEN gekozen heb, komt het afsluitbeeld en daar blijft de computer staan en gaat niet uit. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

Dit kan veroorzaakt worden door verschillende dingen. De meest voorkomende is, de computer probeert nog een verbinding af te bouwen, Windows is echter al gestopt. Computers die in een netwerk verbonden zijn kunnen dit verschijnsel hebben, wanneer bij het opstarten van Windows automatisch een verbinding met een andere computer opgebouwd wordt en je hebt bij Netwerkconfiguratie een vinkje staan snelle aanmelding bij de eigenschappen van CliŽnt voor Microsoft netwerken. Deze optie gaat pas een verbinding opbouwen wanneer je deze nodig hebt. Is de verbinding opgebouwd (hij is gebruikt) dan gaat het bij heel veel computers mis bij het afsluiten. Een andere oorzaak kan zijn dat verschillende hardware dezelfde IRQ (interrupt) gebruikt. Vaak toch weer in combinatie met een netwerk. Dit zou je kunnen oplossen door de kaart(en) in een ander slot te monteren. Pas op! Er zijn ook van die leuke programma's die proberen een internet verbinding af te bouwen. De verbinding is er al niet meer. Deze programma's gaan ook automatisch het internet op! Heb je je explorer ingesteld dat hij automatisch verbinding maakt met het internet, dan heb je vaak niets in de gaten dat je al verbonden bent met het internet. Bij kabel zal dit niets uitmaken in de kosten, echter bij een telefoon verbinding wil je dit zeker niet!

NAAR BOVEN


Mijn PC loopt niet meer goed onder Windows. Ik wil Windows opnieuw installeren, maar ik wil mijn gegevens niet kwijt raken. Hoe kan ik dit het beste doen?

Veel mensen pakken de Windows CD en proberen over de bestaande Windows installatie Windows opnieuw te installeren. Het resultaat is meestal nihil. De problemen blijven bestaan! Dit komt opdat Windows gevonden programma's (en DLL's) niet opnieuw op de vaste schijf zet (erover heen). Hierdoor blijft het probleem bestaan. Doeltreffend is het verwijderen van de Windows map. En daarna Windows opnieuw installeren! Je moet dan wel alle Windows programma's nadien opnieuw installeren!! Je gegevens verlies je op deze manier niet daar deze normaal gesproken nooit in de Windows map staan. Let wel even op dat je eerst alle software die noodzakelijk is voor het installeren van de hardware zoals de videokaart, modem enz. bij de hand hebt. Vertrouw je jezelf hierin niet, vraag dan een ervaren computer gebruiker om hulp.

NAAR BOVEN


Mijn PC start normaal op en tijdens het opstarten wordt het beeldscherm zwart en blijft zwart. Wat is hiervan de oorzaak?

De meest waarschijnlijke oorzaak is dat de monitor de videomode waar Windows tijdens het opstarten naar overschakelt niet ondersteund. Dit kan door een defect in de monitor zijn of er is een mode ingesteld die zo wie zo niet door de monitor wordt ondersteund. Tijdens het starten van de PC (net voordat Windows start) druk diverse keren op de F8 toets. Je krijgt dan een keuze menu op het scherm waar je Windows in de veilige mode kunt opstarten. Nadat je dit gedaan hebt kun je de video mode instellen op bijvoorbeeld 640x480 256 kleuren. Deze mode wordt door de meeste monitoren wel ondersteund. Start de PC daarna opnieuw op en kijk of het euvel dan verholpen is. Mocht het beeldscherm weer zwart worden dan is de monitor niet OK meer. Krijg je beeld, dan kun je daarna uitproberen welke betere mode wel ondersteund wordt. Een 14 inch monitor zit meestal aan zijn max. bij 640x480 bij 16 miljoen kleuren. Een 15 inch monitor kan normaal 800x600 bij 16 miljoen kleuren weergeven. Bij een 17 inch monitor moet 1024x768 bij 16 miljoen kleuren haalbaar zijn. Het aantal kleuren is ook nog afhankelijk van de videokaart. De tegenwoordige videokaarten kunnen alle genoemde resoluties met gemak weergeven.

NAAR BOVEN


Wat is de zin van het defragmenteren van de harddisk?

Tijdens het werken met de computer worden er bestanden op de harddisk gezet eraf gehaald. Gegevensbestanden worden groter. Dit alles zorgt ervoor dat de bestanden versnippert op de vaste schijf komen te staan. Het besturingssysteem heeft namelijk de eigenschap eerst de lege plekken op de vaste schijf op te vullen. Dus wanneer er een bestand van de harddisk wordt gewist dan zal als er nadien een groter bestand teruggeplaatst wordt eerst het lege gedeelte worden opgevuld en de rest van het bestand op de eerstvolgende lege plaats worden gezet. Het defragmenteren zorgt dat de bestanden aaneen gesloten op de vaste schijf komen te staan. Het voordeel hiervan is dat de vaste schijf de gegevens sneller het computer geheugen in kan krijgen waardoor het geheel wat sneller verloopt.

NAAR BOVEN


Ik krijg van kennissen de opmerking dat ik een virus heb daar hun viruschecker zegt dat mijn mail een virus bevat. Mijn viruscontrole programma meldt helemaal geen virus. Hoe is dit mogelijk?

Dit is zeker wel mogelijk. De kwaliteit van het antivirus programma bepaalt of een virus herkend wordt. Wat ook vaak vergeten wordt, misschien wellicht bewust (kopietje), een update van internet op te halen. De virusdefinities die op de originele CD staan zijn, dit om te voorkomen dat een kopietje werkt, veelal niet aanwezig of bij lange na niet compleet. Een goed antivirus programma is die van Norton antivirus, echter alleen in combinatie met een internet-update. 

NAAR BOVEN


Wat is spy-ware en wat kan ik hieraan doen?

Spy ware (spion zaken) zijn stukjes software die je binnenkrijgt tijdens het "normale" internetten. Alleen echt fatsoenlijke sites doen NIET aan deze praktijken. Spy ware kan ondermeer uw surfgedrag doorsturen aan de gebruiker van dit stukje software. Doordat er zoveel onfatsoenlijke sites op het internet zijn, krijg je ook verschrikkelijk veel van deze software op je PC te staan. Ook het downloaden van een programma of het openen van mail kan ervoor zorgen dat er spy ware op je PC terecht komt. De meeste virusscanners herkennen deze software niet (het is tenslotte ook geen virus) en zullen dus niets tegenhouden. Tijdens je internet sessie proberen al deze stukjes software bij te houden welke sites je bezoekt en zullen allen proberen deze info naar de makers door te sturen. Je PC kan op een gegeven moment zo druk met deze zaken bezig zijn waardoor de PC voor de taken waarvoor JIJ het wilt gebruiken te weinig tijd overblijft. Ik heb diverse keren meegemaakt dat spy-ware verhindert dat er geÔnternet kan worden. Ook onder de noemer van spy ware vallen de "dialers". Dit is zelfs echt crimineel. Ben je nog via een modem aan het internetten (of je hebt nog een modem in de PC die nog geÔnstalleerd is en op de telefoonlijn is aangesloten) dan zal tijdens je internet sessie dit stukje software je opnieuw via een betaalnummer naar internet brengen met behulp van je modem. Hiervan merk je meestal niets. Het resultaat is enorm hoge telefoonrekening.
Wat kunnen we hieraan doen? Download anti spy ware. Er zijn enkele anti-spyware programma's (gratis) die erg goed zijn en een redelijk goede bescherming bieden. Spybot en Adaware zijn hier voorbeelden van. Het regelmatig laten controleren van de PC door een dergelijk programma voorkomt enorm veel problemen.

NAAR BOVEN


Gaat mijn computer sneller lopen als ik er geheugen bij in laat zetten?

De snelheid waar een computer omgaat met de programma's en gegevens is van diverse dingen afhankelijk. Zo is de snelheid van de processor een van de belangrijkste. Dit is namelijk het hart van je PC. Hoe sneller de processor des te sneller zullen programma's worden uitgevoerd. Een goede tweede is de snelheid van de vaste schijf. Deze bepaalt in sterke mate hoe snel de gegevens worden vastgelegd en worden opgehaald. Heb je een trage vaste schijf dan zal zelfs bij een snelle processor het geheel nooit snel zijn. De videokaart is alleen bij snelle spelen van belang wat betreft snelheid (zoals simulatiespelen). En nu het geheugen! We spreken dan over het RAM geheugen. Heeft een PC weinig geheugen dan zal Windows de vaste schijf gebruiken als extra geheugen. Hoe snel je vaste schijf ook mag zijn, met weinig geheugen is de PC niet vooruit te branden. De vaste schijf is dan namelijk de rem op je systeem. Hoeveel geheugen moet je in de PC hebben zodat Windows zo weinig mogelijk gebruik maakt van de vaste schijf als geheugen? Windows 95 kan al redelijk werken met 16 MByte geheugen. Meer dan 64 MByte bij Windows 95 is niet nodig behalve wanneer je aan fotobewerking doet. Dan is 128 MByte of zelfs 256 MByte niet te versmaden. Windows 98 en ME hebben eigenlijk minimaal 64 MByte intern geheugen nodig om goed te werken. Heb je veel software geÔnstalleerd die via drivers met de hardware (de componenten) communiceert, dan is 128 MByte ruim voldoende om voortreffelijk te werken. Net als bij Windows 95 zal alleen bij bijzondere programma's meer geheugen noodzakelijk zijn. Bij Windows 2000 en XP wordt 128 MByte geadviseerd (minimaal). Met 256 MByte zit je hier ook op rozen. Plaats je nog meer geheugen erbij dan zal de computer hier niet echt veel sneller van worden. Ook hier geldt weer heb je een zware toepassing zoals het bewerken van films dan kun je nooit genoeg intern werkgeheugen in de PC hebben.

NAAR BOVEN


Mijn HP 610 kleurenprinter pakt niet altijd goed een nieuw vel. Wat te doen?

De rollen waar het papier mee wordt opgepakt willen in de loop der tijd glad worden. Maak de rollen met een wattenstaafje en alcohol eens goed schoon. Mocht dit niet afdoende zijn, dan kan een beetje opruwen de oplossing zijn.

NAAR BOVEN


Een netwerk tussen twee PC's, wat voor mogelijkheden heb ik?

Een netwerk tussen 2 of meerdere PC's is op te bouwen door in elke computer een netwerkkaart te plaatsen. De goedkoopste netwerkkaartjes hebben een aansluiting op basis van een UTP-kabel verbinding tussen de computers. UTP kabel bestaat uit 8 aders (draadjes) die paarsgewijs in elkaar gedraaid zijn. Aan de uiteinden van de kabels zitten pluggen die met een speciale tang vastgezet moeten worden. Wil je 2 computers met elkaar verbinden dan heb je in elke computer een netwerkkaart nodig en een utp kabel die op een speciale manier gemonteerd is. Zo'n kabel wordt een crosslink kabel genoemd. De kabel mag zo'n 140 meter lang zijn. Wil je meer dan twee computers in een netwerk aansluiten dan heb je een kastje nodig die HUB genoemd wordt. HUBs heb je in diverse uitvoeringen. Op de eenvoudigste kan je vaak al 4 computers aansluiten. De communicatie snelheid van dit type netwerk is of 10Mbit/sec of 100Mbit/sec. De huidige kaarten kunnen allemaal 100Mbit/sec aan.
Een andere mogelijkheid is het verbinden van de computers met coax kabel. De maximale snelheid van dit systeem is 10Mbit/sec. Bij coax heb je geen HUB nodig. Je kunt alle PC's die je hebt met de coax kabel doorlussen. Dit laatste netwerk wordt niet vaak meer toegepast daar de snelheid veel lager ligt dan bij UTP. Voor zo'n 45 Euro heb je al een UTP netwerk tussen twee computers. Heb je eenmaal een netwerk tussen computers dan kun je op de ene computer gebruik maken van de vaste schijf, printer, Cd-rom, Cd-writer van de andere computer. Ook is het dan mogelijk een internet aansluiting te delen.

NAAR BOVEN


Hoe maak ik een utp netwerkkabel, zowel normaal als crosslink?

 

 

 

 

 

 

 

NAAR BOVEN

Voor netwerkverbindingen worden UTP kabels gebruikt. Een UTP kabel bevat 4 aderpaartjes (8 aders). Hiervan worden er 2 aderpaartjes echt gebruikt. Wanneer we op de connector kijken (daar waar je de vergulde stripjes ziet) dan is het linkercontact nr. 1 en het meest rechtse contact nr. 8. De contactnummers 1,2,3 en 6 worden in een UTP netwerk gebruikt. 1 aderpaar voor data "heen" en 1 aderpaar voor de data "terug". Voor de goede werking moet zo'n aderpaar getwist (in elkaar gedraaid) zijn. Dit is om storingen van buitenaf op te heffen.
Een UTP kabel bevat dus 4 aderparen met verschillende kleuren draadjes. Meestal oranje-oranje/wit, blauw-blauw/wit, groen-groen/wit, bruin-bruin/wit.
Bij een normale UTP kabel zitten de contacten 1 aan 1, 2 aan 2, 3 aan 3 en 6 aan 6. De beide connectoren zijn dus exact gelijk bedraad op de contacten 1,2,3 en 6 met ťťn aderpaar op 1 en 2 en ťťn aderpaar op 3 en 6.
Bij een crosslink kabel zitten de contacten 1 aan 3, 2 aan 6, 3 aan 1 en 6 aan 2. Ook hier moeten de verbindingen 1,2 naar 3,6 in ťťn aderpaar zitten en 3,6 naar 1,2 ook in ťťn aderpaar.
Voor het vastzetten heb je een speciale tang nodig. De isolatie van de aders laat je gewoon zitten. Met deze speciale tang druk je de goudkleurige stripjes door de aders heen waardoor een goede verbinding ontstaat. De tang zorgt er tevens voor dat de kabel inclusief isolatie vast in de connector komt te zitten. Met de tang zorg je ook voor het strippen van de isolatie op de juiste lengte.

Underrun bij het branden van een CD, wat te doen?

Een underrun krijg je wanneer de Cd-writers gegevensbuffer leeg raakt. De computer levert de data die op de CD gebrand moet worden niet snel genoeg! Diverse dingen kunnen hiervan de oorzaak zijn zoals programma's die actief zijn, screensavers e.d., de computer staat niet optimaal ingesteld
 
- Zorg dat de screensaver uit staat!
- Tijdens het branden van een CD moet je even niets met de PC doen. Stop met de andere dingen.
- Zorg ervoor dat de meeste programma's die op de achtergrond draaien gestopt worden. Zoals bijv het antivirus programma.
- Kijk bij de hardwareconfiguratie of er bij de Cd-writer het vakje DMA aangevinkt is !!!
- Bij het maken van een kopie, gebruik de vaste schijf (dus via de HD branden, dit is een optie in het brandprogramma).
- Zet eventueel de brandsnelheid lager.

Je kunt voordat je een CD brandt eerst een test doen voordat je het echte branden start. De meeste programma's voor het branden van een CD hebben deze mogelijkheid.

NAAR BOVEN


Moet een PC op een geaard stopcontact worden aangesloten?

Voor de werking van een PC zal het over het algemeen niet veel uitmaken of de PC op een geaarde contactdoos is aangesloten. Toch is het verstandig dit wel te doen. De PC wordt geleverd met een geaard snoer. Dit is niet voor niets! Wat is namelijk het geval. De 230 volt kant van de pc-voeding zit met 2 condensators verbonden met het pc-chassis. Dit is voor het afvoeren van hogere frequenties naar aarde (storingsignalen). Wanneer de pc niet geaard is, kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. Een condensator heeft de eigenschap dat het wisselspanning doorlaat. Op de pc-kast (zonder aarde) staat een spanning van ruim 100 volt. Sommige mensen zijn hier gevoelig voor. Dit is echter nog niet gevaarlijk, daar de ontstoring condensators geen grote stromen doorlaten. Gaat zo'n condensator stuk, dan laat hij zonder enige weerstand de 230 volt door op de pc-kast. In een slechte omgeving kan dit dodelijk voor de mens zijn. Is de pc op een geaarde contactdoos aangesloten dan zal de aardlekschakelaar aanspreken en de spanning van de groep(en) afschakelen waar de pc op is aangesloten. Een geaarde pc zal over het algemeen dus minder last hebben van storing signalen die op het 230 volt net aanwezig zijn. Dit heeft een gunstige werking op de snelheid van communicatie via een modem.

NAAR BOVEN


Bij Windows XP werkt de uit knop niet na het afsluiten

Al geruime tijd worden de computers niet meer geleverd met een echte aan-uitknop. De computer wordt aan- en uitgezet met een schakelaar die op het moederbord is aangesloten. De spanning blijft op het moederbord staan ook al is de computer uit. Windows 95, 98 en ME schakelden de computer automatisch uit. Sommige computers doen dit ook bij XP. In de gevallen waar het niet automatisch gebeurt moet wanneer de computer vraagt om uitgeschakeld te worden de aan-uit knop gedurende 5 seconden ingedrukt gehouden worden om de computer uit te zetten. Kijk ook eens in de set-up van de PC (bij opstarten op de DEL-toets). Bij power opties staat meestal ook de regel "soft power button". Mogelijkheden zijn hier "5 sec delay" of "always off". Deze instelling op "always off" zetten wil in sommige gevallen ook een oplossing zijn. Een andere oplossing kan het verplaatsen van bijvoorbeeld de modemkaart naar een ander insteekslot zijn. Het moederbord heeft namelijk voor het automatisch uitzetten van de computer 'bronnen' nodig. Deze bronnen kunnen bezet zijn door een insteekkaart zoals modem of netwerkkaart..

NAAR BOVEN


Problemen bij het starten van simulatiespellen

Problemen bij het starten van simulatiespellen kan diverse oorzaken hebben. Meestal hebben ze te maken met de videokaart of de driver voor de videokaart. Ook kan de directX driver het probleem zijn. Waarom is de videokaart of wat erom heen hangt vaak de oorzaak? Spellen moeten lekker snel lopen wat betreft de schermopbouw en wisselingen van de beelden. Het is onder Windows niet verstandig om rechtstreeks naar de videokaart te schrijven (vastlopers!). Er zijn teveel verschillende computers wat betreft hun hardware. Onder Dos beschreven de spellen direct het videogeheugen om een spel een beetje aantrekkelijk te houden voor de speler. Ook hier werd om het geheel compatible te houden vaak een driver gebruikt (4DWG). Om ook onder Windows er de snelheid in te houden is in 1995 een stukje software ontwikkeld door Microsoft die wel rechtstreeks naar het videogeheugen mag/kan schrijven. Deze software oftewel driver kreeg de naam directX. In de loop der tijd zijn er nogal wat updates (verbeteringen) voor DirectX geweest. Het is verstandig de meest recente DirectX driver te gebruiken. DirectX is voor de spellen een soort venster naar de videokaart (snelle verbinding). Door de steeds maar nieuwere versies van deze driver met vaak weer meer mogelijkheden is het niet ondenkbaar dat een nieuw spel met een oudere DirectX NIET goed werkt. DirectX zorgt ook voor de geluidskaart!!! De meeste spellen die op dit moment worden uitgebracht gebruiken DirectX. Een andere veroorzaker van problemen is het sharen van IRQ's (delen van interrups). Wat betreft het aantal IRQ's is de PC hopeloos verouderd. Wat is een IRQ (Interrupt ReQuest) ? We kunnen een IRQ vergelijken met een deurbel van een woning. Wordt er op de bel gedrukt dan zal de bewoner kijken wie er belt. Bij de PC werkt dit hetzelfde. De muis wordt verplaatst en hij belt aan bij de computer. De computer onderbreekt waar hij met bezig was en verplaatst via een stukje software de muiscursor. Nadat hij dit gedaan heeft gaat de PC verder met waar hij bezig was. De meeste moderne videokaarten gebruiken ook een IRQ. Vaak om te melden dat ze klaar zijn met de opdracht die ze van de PC gekregen hebben. Zo hebben we IRQ's voor de PC klok, de seriŽle poorten, de printerpoort, de geluidskaart, de rekenprocessor, modemkaart, twee voor de vaste schijf(ven) en wat er nog meer aan hardware in de computer geplaatst is. Standaard heeft een PC acht IRQ's. Via IRQ 2 worden er nog eens acht extra gecreŽerd. In totaal dus 16 stuks. IRQ 0 voor de systeemtimer. IRQ 1 voor het toetsenbord, IRQ 2 direct valt af. IRQ 3 en 4 voor de seriŽle poorten. IRQ 6 voor de diskdrive. IRQ 7 voor de printerpoort. IRQ 8 is voor de PC klok, IRQ 10 voor de USB poorten. IRQ 12 voor de PS2 muis. IRQ 13 voor de rekenprocessor. IRQ 14 en 15 voor de diskcontroller (vaste schijf). Zo blijven er wel heel erg weinig IRQ's over voor onze extra kaarten die we er allemaal zo graag in willen hebben zoals een modemkaart, geluidskaart, TV kaart en netwerkkaart. En degene die zo nodig een soundblaster live geluidskaart in zijn PC wil hebben, heeft voor deze kaart twee IRQ's nodig voor een optimaal resultaat. Tegenwoordig willen we ook een netwerkje thuis en internet via de kabel (twee netwerkkaarten dus twee IRQ's). Zoveel IRQ's zijn dus niet aanwezig in de tegenwoordige PC. Windows kan gelukkig voor meerdere hardware eenzelfde IRQ gebruiken. Deze IRQ wordt dus gedeeld. Microsoft gaat er van uit dat niet alle apparaten continu gebruik van de processortijd hoeven te maken. Een geluidskaart, modem, video, usb kunnen vaak gedeeld worden. Hier duikt dan wel een probleem op bij de snelle spellen. Het kost de PC meer tijd een gedeelde IRQ af te handelen (wie belt er eigenlijk? de videokaart of de geluidskaart). Om te controleren hoe de PC bij U de IRQ's heeft ingedeeld, moeten we de hardwareconfiguratie bekijken. Bij Windows 95, 98 en Me kan dit via het configuratiescherm en het openen van de systeemicoon. Er verschijnt het onderstaande venster met vier tabs. Klik de tab apparaatbeheer aan en we zien wat er zoal aan hardware in onze PC bevindt  Door op de icoon 'computer' te dubbelklikken verschijnt het onderstaand venster. Hier kunnen we nu eens rustig bekijken welke IRQ's gebruikt zijn en of er gedeelde IRQ's zijn en wellicht toch nog een IRQ vrij terwijl er ook een of meerdere IRQ's gedeeld worden. Maak je niet bezorgt om de aanduiding IRQ Holder voor PCI-steering. Deze aanduiding geeft aan dat deze IRQ gedeeld kan worden. Wat kunnen we doen om verbetering in een "foute" situatie te krijgen?
De twee seriŽle poorten worden bij een intern modem meestal niet gebruikt. Wanneer we in de bios-setup van de PC de beide of een van de poorten uitschakelen (dit is meestal mogelijk), krijgen we 1 of 2 IRQ's vrij.
Wil dit niet dan zou je kunnen denken aan bijvoorbeeld een seriŽle muis in plaats van een ps2 muis of als je budget dit toelaat een extern modem in plaats van een intern modem. Heb je geen USB apparatuur dan is deze ook in de Bios Set-up van de PC uit te schakelen. 
Een ander probleem is de toekenning van IRQ's aan de diverse slots (daar waar de kaarten ingestoken worden). Vaak delen slot 1 en 3 altijd dezelfde IRQ en is ook via de set-up niet te scheiden. De andere PCI slots zijn via de BIOS Set-up van de PC meestal in te stellen op een andere IRQ. Soms moet je diverse keren wisselen van de kaarten om de kaarten elk een andere IRQ te geven.
PAS OP!!! Sleutel nooit aan de PC wanneer de stroom stekker nog op de PC is aangesloten ! De huidige PC's blijven spanning op het moederbord houden ondanks dat de PC niet meer draait. Zorg ook dat je in een antistatische omgeving werkt.
Voor het probleemloos draaien van zware spellen is het aan te bevelen zowel voor de video als voor de geluidskaart separate IRQ's te hebben. Dus ze hebben een IRQ voor zich zelf.
Wanneer je een kaart in een ander slot steekt en Windows wordt daarna gestart dan wil Windows deze kaart opnieuw installeren. Zorg voordat je aan het opereren slaat dat je de driver software bij de hand hebt.
Tip. Download de nieuwste DirectX driver van de site van Microsoft.
Natuurlijk is het ook mogelijk bij voortdurende problemen dat de hardware in de PC niet naar behoren werkt, Windows niet correct geÔnstalleerd is of dat de driver-software voor de hardware niet correct werkt.

NAAR BOVEN


Wanneer ik Windows 98 afsluit wordt mijn beeld zwart, de lampjes op het toetsenbord blijven aan. De PC stopt echter niet. Wat kan het probleem zijn? Ik heb geen modem of netwerkkaart in mijn PC geÔnstalleerd?

Dit probleem is eigenlijk al besproken in het afsluiten van XP terwijl de PC aan blijft. Het verschil hier is dat het beeld zwart wordt. Om te begrijpen wat er gebeurt bij het afsluiten van de PC moeten we weten dat op het moederbord hardware aanwezig is die door software (Windows) aangesproken kan worden om de PC uit te zetten. Deze hardware zit dus op het moederbord en is ook terug te vinden bij de systeeminformatie.Wanneer we de ondersteuning voor geavanceerd stroombeheer dubbelklikken verschijnt onderstaand venster.Probeer hier een andere instelling te maken. Wellicht brengt dit uitkomst.
Dan kom ik toch nog weer even terug op mijn stokpaardje, de IRQ's, In de jaren dat we bij Akses PC's samenbouwen is dit euvel van niet afsluiten meerdere malen voorgekomen. De oplossing lag meestal in het verplaatsen van de hardwarekaart naar een ander slot. Bij gebruik van een videokaart in een PCI-slot is deze wellicht een boosdoener. Heb je een videokaart in het AGP-slot dan is deze natuurlijk niet te verplaatsen. Bekijk toch even of er toch geen IRQ's gedeeld worden. Mocht dit alles niet helpen dan kan het zijn dat tijdens de installatie van Windows het moederbord niet goed door Windows geÔnstalleerd is of wellicht kan Windows niet goed met het gebruikte moederbord omgaan. Het dan opnieuw installeren van Windows, dus helemaal met een schone lei beginnen, kan de oplossing bieden. Ik kan me voorstellen dat je daar niet op zit te wachten (heel veel werk om alles weer te installeren).

NAAR BOVEN


Nadat ik Windows98 opnieuw geÔnstalleerd heb ziet het beeld er in sommige programma's grof (slecht) uit..

Een soortgelijk probleem heb ik zelf in de praktijk meegemaakt.
Tijdens installatie van Windows herkende Windows de plug and play monitor en vond toen zelf de driver op de Windows CD.
Allerlei programma's werden er nadien op geÔnstalleerd die allemaal goed draaiden behalve een (1). De monitor schakelde naar een CGA mode van 320x200 of zoiets. Beroerd beeld. Het beeld dat we vroeger gewend waren. Na heel veel dingen te hebben geprobeerd bleek de oplossing te liggen in het kiezen van een andere monitor in Windows. Hoe doe je dit? Zet de muis op de desktop op een plaats waar geen iconen staan en druk op de rechter muistoets. Kies "eigenschappen" en kies daarna de tab "instellingen". Druk op de toets "geavanceerd" en ga naar de tab "monitor". Selecteer hier zelf een monitor door op de knop "wijzigen" te drukken. Er verschijnt nu een wizzard. Druk op "volgende". Klik nu het onderste rondje aan. Dus zelf een monitor kiezen. Selecteer het rondje "alle hardware weergeven". Nu kan je in de lijst een monitor kiezen. Een aardige keuze is 'super VGA 1024x768 @ 75 Hz' of een hogere resolutie als je dit gewend bent en je monitor ondersteunt dit. Als je er een gekozen hebt druk je op "volgend" en Windows zal een andere driver installeren.

NAAR BOVEN